Grikinė boba
Autorius: Debesija
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 200 g
Grikių miltai 250 g
Kvietiniai miltai 50 g
Kiaušiniai 5 vnt.
Kefyras 150 ml
Cukrus 150 g
Kepimo milteliai 1 arbat. šaukštel.
Druska žiups.
Sviestas gab.
Paruošimas:
Išsukam kambario temperatūros margariną VILNIUS su kiaušinių tryniais ir cukrumi. Sumaišome visus miltus su kepimo milteliais ir įberiame į masę. Barstome druską ir pilame kefyrą. Viską gerai išmaišome. Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių pūtų ir atsargiai įmaišome į tešlą. Formą patepame margarinu ir krečiam tešlą. Išlyginam paviršių. Pašauname valandai į iki 170 C įkaitintą orkaitę. Viršų galima aplaistyti glajumi arba šokoladu, pabarstyti riešutais. Skanaus ir prisiminkite tikruosius mūsų desertus!
Recepto istorija:
Grikinė boba (babka) - dzūkų apeiginis kepinys. Pietrytinės Lietuvos smėlynuose visais laikais gerai augo grikiai, todėl grikiniai patiekalai šiame krašte dažni. Esu iš Dzūkijos, tad vaikystėje namuose kirsdavome grikių košę, o kaime visi anūkai vienu balsu reikalaudavome babkos - didelės, skanios, su baltu sniegu ant viršaus ir su daug riešutų. Dabar kaimas likęs tik prisiminimuose, bet savaitgaliais namuose vis dar garuoja iš krosnies traukiama babka.
PANAŠŪS RECEPTAI