Napoleonas
Autorius: Almina
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 500 g
Grietinės 450 g
Miltai 5 stikl.
Druska 1 žiups.
Kiaušiniai 7 vnt.
Cukraus 2 stikl.
Sviestas 300 g
Pienas 1 l
Citrina 1 vnt.
Migdolų esencija 2 arbat. šaukštel.
Kaukazinių slyvaičių arba spanguolių uogienė 0,5 stikl.
Paruošimas:
Ant lentos supilti 5 stiklines miltų, padaryti duobutę į ją įmušti 1 kiaušinį, supilti grietinę ir gabaliukais supjaustytą margariną VILNIUS. Tai ilgiausias procesas ir jam reikėtų plataus didelio peilio. Kapoti tešlą, kol neliks sausų miltų ir pradės lipti į vientisą gabalą. Tada jau galite baigti minkyti rankomis ir padalinti tešlą į 10-12 vienodų dalių, padaryti iš jų rutuliukus, sudėti į lėkštę ir mažiausiai valandai padėti į šaldytuvą.
Kol tešlą stingsta pradedu gaminti kremą. Išplaku kiaušinio trynius su cukrumi. Užkaičiu virti 1 litrą pieno ir į jį pamažu srovele pilu išplaktus kiaušinius, pastoviai maišau (nuo puodo geriau nesitraukti) kol kremas sutirštėja. Gautą mase padedame, kad atvėstų. Geriausiai kambario temperatūroje. Tada išsuku sviestą su stikline cukraus iki purumo. Į Išsuktą sviestą, kantriai, po šauktą dedu atšalusį kremą ir suku, kol tampa vienalytė masė. Taip darau, kol sudedu visą kremą. Aš viską maišau medinių šaukštu (taip močiutės prisakyta). Pabaigoje sutarkuoju visą didelę citriną (kartu su žievele) ir įdedu migdolų esencijos. Kremas paruoštas. Belieka išsikepti blynus. Juos dažniausiai kepu iš vakaro. Kadangi blynus reikia sutepti jau atšalusius. Ant lentos labai gausiai priberkite miltų ir kočiokite apvalios formos blynus. Kad būtų lygūs, uždedu norimo dydžio dangtį ir apipjaunu. Iškočiotą blyną subadau tankiai šakute ir į orkaitę, 200-220 laipsnių temperatūros. Galite kočioti ir ant kepimo popieriaus. Atvėsusius blynus sutepame kremu, Sutepus pusę visų blynu vidurinį sluoksnį sutepu rūgščia uogiene. Viską sutepus tortą šiek tiek paspaudžiu iš viršaus su lentele. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo! 1-2 blynus pasilikite torto puošimui. Aš leidžiu tortui šiek tiek pastovėti, tada sulyginu šonus ir aptepu juos likusiu kremu. Torto viršų ir šonus aptepu blyno trupiniais. O puošti galite kaip tik fantazija leidžia. Mano močiutė visada puošdavo migdolų riešutais. Man patinka puošti su šokoladu ir riešutais.
Recepto istorija:
Šis „Napoleono" tortas - mūsų šeimos įžymybė. Prieš daugelį metų jį kepdavo mano močiutė, gavusi receptą iš seno gero konditerio Klaipėdoje. Iš močiutės išmoko mano mama. Aš pirmą kartą savarankiškai iškepiau ši tortą kai man buvo 17 metų. Tortą kartais kepa savo dukrų gimtadieniui ir mano brolis. Tortui pagaminti reikia daug laiko, bet jis to tikrai vertas. Vis dėlto, jį kepame nedažnai - Kalėdoms, Velykoms, jubiliejams. Na, nebent draugai užsako. Jei vykstam kokia nors proga į svečius, visada tikisi, kad atsivešime savo firminį „Napoleoną".
PANAŠŪS RECEPTAI