Brandinamas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Ingredientai:
įvairių džiovintų vaisių 600 g
margarino VILNIUS kepiniams 120 g
rudo cukraus 75 g
druskos 1 žiupsn
dideli kiaušiniai 2 vnt
miltų 170 g
kepimo miltelių 1 a.š
meduolių prieksonių 1/3 a.š
apelsino nutarkuota žievelė ir sultys 0,5 vnt
citrinos nutarkuota žievelė ir pusė sulčių 1 vnt
riešutų 150 g
brendžio arba romo 170 ml
Paruošimas:
Džiovintus vaisius nuplauti ir kiek įmanoma nusausinti, leisti nusivarvėti. Susmulkinti visus maždaug kaip razinos dydžio. Juos užpilti pasirinktu alkoholiu, uždengti ir palaikyti pusdienį ar per naktį, kad alkoholis susigertų į vaisius. Kokį kartą nepakenktų juos permaišyti. Jei dėsite riešutus, juos irgi pasmulkinkite peiliu.
Minkštą margariną (kurį laiką turi pastovėti kambario temperatūroje) išsukti su cukrumi. Įmušti po vieną kiaušinius, po kiekvieno paplakant apie 1 min. Tada sudėti nutarkuotas žieveles ir supilti išspaustas sultis, išmaišyti.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įsijoti į pyrago tešlą, vėl gerai išmaišyti. Tada įmaišyti visus vaisius ir riešutus.
Orkaitę įkaitinti iki 160 C. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, sukrėsti pyrago tešlą. Kepti maždaug 1,5 val, kol gražiai paruduos (jei labai greitai kepa viršus, tada pridengti folija). Galima patikrinti mediniu pagaliuku, jei jis neapsivėlęs tešla, pyragas iškepęs.
Iškeptą pyragą visiškai atvėsinti. Po to išimti iš formos, nuimti kepimo popierių, padėti ant grotelių, kad susikondensavusi drėgmė išdžiūtų. Pyragą suvynioti į folija, įdėti į maišelį ir padėti į spintelę, kur per daug nekliūtų už akių. Sakoma, kad pyragas gali taip išsilaikyti net iki dviejų mėnesių, optimalu - apie mėnesį. Per tą laiką turi atsiskleisti skoniai, vaisiai į pyragą išleis savo sultis, pyragas taps drėgnesnis. Kas savaitę galima šiek tiek sulaistyti brendžiu, susigėrus alkoholiui, vėl suvynioti į folija ir padėti toliau brandintis. Nebelaistyti likus savaitei iki valgymo.
PANAŠŪS RECEPTAI