Daržovienė duonos kubiliuke
Autorius: dange
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 50 g
Ruginiai miltai 200 g
Kvietiniai miltai 200 g
Druska 1 arbat. šaukštel.
Cukrus 2 arbat. šaukštel.
Tamsus alus 300 ml
Sausos mielės 7 g
Kmynai 1 arbat. šaukštel.
Džiovinti ajerai 1 saujelė
Svogūnas 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Saliero šaknis 1 vnt.
Pipirai pagal skonį
Moliūgas 150 g
Pomidorai 2 vnt.
Druska pagal skonį
Džiovinti čiobreliai pagal skonį
Paruošimas:
Mieles išmaišyti su šaukšteliu cukraus ir vandeniu, užpilti ant miltų, supilti pašildytą alų ir išmaišyti. Palikti šiltai, kad pakiltų. Ištirpinti margariną VILNIUS kepiniams. Kai mišinys pakyla, sudėti likusius produktus ir užmaišyti tešlą duonai. Kildinti keletą valandų, vis minkant tešlą. Kai gerai pakyla, suformuoti duonos "pagramdukus" ir dar "kildinti" apie 1 val. Ant kepimo skardos patiesti džiovintus ajerus ir sudėti suformuotus duonos kubiliukus. Kepti 200 laipsnių temperatūroje iki 45 min. Kol tešla kyla ruošiame daržovienę arba tirštą sriubą. Nuvalome daržoves, supjaustome kubeliais ir pakepiname margarine. Sudedame į puodą užpilame sultiniu, suberiame druską, pipirus, čiobrelius ir paverdame 10-15 min., pabaigoje sudedame nuluptus pomidorus. Į šią daržovienę galima įdėti kubeliais pjaustyto virto kumpio.
Recepto istorija:
Šis gaminys įdomus tuo, kad primena senovę, kaimą, didelę krosnį ir ten kepamą naminę duoną. Pamenu vaikystę pas tetą, kai ji kepdavo duoną, leisdavo man suformuoti mažą "pagramduką". Jam iškepus išgramdydavo "pagramduko" vidų, įpildavo daržovių sriubos. Nors tai buvo labai senai, prisimenu tą ypatingą skonį. Dabar dažnai kepu duoną namuose su įvairiais priedais. Dalinuosi savo interpretacija duonos tema.
PANAŠŪS RECEPTAI