"Bočiaus" cepelinai
Autorius: zivile1984
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 20 g
Bulvės 4 kg
Svogūnas 1 galva
Jautienos - kiaulienos faršas 400 g
Druska 0.5 arbat. šaukštel.
Juodieji pipirai 1 žiups.
Šaltai rūkyta šoninė 200 g
Krakmolas 2.5 valg. šaukšt.
Grietinė 100 g
Česnakas 3 skilt.
Paruošimas:
Nuskuskite bulves. Kilogramą bulvių išvirkite ir gerai sutrinkite. Likusias bulves sutarkuokite smulkia tarka. Į indą marle išspauskite bulves, o kietąją dalį padėkite atskirai į kitą indą ir sumaišykite kartu su virtomis trintomis bulvėmis. Pasūdykite, įdėkite krakmolo ir minkykite rankomis. Krakmolą naudokite iš išspaustų bulvių nupylus bulvių skystį. Jei matote, kad krakmolo nedaug, tuomet naudokite įprastą krakmolą. Įdaras: sudėkite faršą į įkaitintą keptuvę, dėkite smulkiai supjaustytas česnako skilteles ir svogūną, druską, pipirų pagal skonį. Viską pakepinkite. Apvirkite šoninę ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Paruoštą šoninę sumaišykite su pakepintu faršu, jei reikia, papildomai įdėkite druskos pipirų, galite naudoti ir maltos mėsos prieskonius bei šiek tiek margarino VILNIUS kepiniams. Formuokite cepelinus. Pirmiausia, iš paruoštos bulvių masės pasiruoškite apvalius kukulius, kad cepelinai gautųsi vienodo dydžio. Imkite kiekvieną kukulį (prieš tai sudrėkinkite rankas), jį suspauskite (kaip blyną), pirštais padarykite nedidelę įdubą, į ją dėkite įdarą, iš visų šonų atsargiai užlenkite ir formuokite delnais pailgą formą. Cepelinus atsargiai dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 40 min., jei cepelinus darote didelius. Valgykite su grietine ar spirgučių padažu. PATARIMAS: cepelinams geriausia naudoti kuo didesnį puodą. Dėkite ne daugiau 5 cepelinu iš karto, pirmiausia laukite kol nors vienas cepelinas iškils, tuomet dėkite kitą. 10 l. puode virkite ne daugiau 15 didelių cepelinų. Jei cepelinai mažesni, galite dėti ir daugiau.
Recepto istorija:
Kaip lietuviška virtuvė be dičkukulių, liaudiškai vadinamų cepelinais? Dažniausiai jie gaminami su mėsos įdaru. Visuose baruose, restoranuose tik tokius ir rasite. Žinoma, jie greičiau paruošiami, tačiau man jie nelabai patinka. Todėl valgau tik pagal senelio receptą darytus cepelinus, nes jų įdaras sudarytas iš birios masės. Tai tikri kaimiški „bočiaus“cepelinai. O kodėl juos taip pavadinau? Nes vaikystėje buvau įpratusi senelį vadinti bočiumi ir dažnai klausdavau jo: „Bočiukai, kada išvirsi cepelinų?“ :) Tai štai kaip šis gardus patiekalas gaminamas.
PANAŠŪS RECEPTAI