Močiutės "Napoleonas"
Autorius: Ina
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 300 g
Miltai 3 stikl.
Vanduo 1 stikl.
Kiaušinis 1 vnt.
Actas 2 arbat. šaukštel.
Druska truputis
Paruošimas:
Miltus beriame ant lentos, sudedame atšaldytą sukapotą margariną VILNIUS kepiniams ir kapojame dideliu peiliu. Į stiklinę vandens įmušame kiaušinį, įdedame 2 šaukštelius acto, truputį druskos ir išmaišome. Kai margarino gabalėliai tolygiai pasiskirstys miltuose, po truputį pilame skystį ir toliau kapojame. Galiausiai tešlą suminkome ir padaliname į 4 dalis. Tešlą 6-12 valandų palaikome šaltai, tada kočiojame ir sluoksniuojame. Sluoksniuotą tešlą dar laikome šaltai mažiausiai parą. Po paros tešlą iškočiojame gana storai, subadome šakute, kad labai neišsipūstų ir iškepame Napoleono lakštus. Juos sutepame plikytu kremu (viena sluoksnį aš pertepu rūgštesne uogiene). Šonus ir viršų irgi aptepame kremu ir apibarstome trupiniais (jų lieka, kai sulygini lakštų kraštus) Kremas: 0,5 l. pieno, 3 tryniai, 2 šaukštai miltų, 1 stiklinė cukraus, vanilė, brendis. Trynius išplakti su cukrumi, sudėti miltus ir maišyti iki vientisos masės. Supilti pieną. Masę pakaitinti ant vidutinio kaitrumo ugnies vis pamaišant, kol sutirštės. Kremui kiek atvėsus, paskaninti vanile ir šlakeliu brendžio.
Recepto istorija:
Šį tortą mano močiutė kepdavo ypatingomis progomis, pavyzdžiui, per Naujuosius metus, gimtadienius. Kadangi mano mama su kepiniais "nedraugauja", o man jie patinka, išmokau kepti šį tortą dar būdama paauglė. Dabar kepu jį savo šeimai ypatingomis progomis ir visada jis būna suvalgomas akimirksniu. Draugės ir pažįstamos dažnai klausia, ar būtina vargti gaminant tešlą? Gal galima nusipirkti jau paruoštos sluoksniuotos tešlos. Atsakau, kad galima. Bet tuomet tai jau nebus mano močiutės "Napoleonas" :)
PANAŠŪS RECEPTAI