Šventinis vaisių pyragas
Autorius: inguška
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 225 g
Rupaus malimo kvietiniai miltai 200 g
Aukščiausios rūšies miltai 200 g
Avižiniai dribsniai 100 g
Vanduo 250 ml
Džiovinti vaisiai (abrikosai, slyvos, razinos, datulės, bananai ir kt. ) 500 g
Rudasis cukrus 200 g
Dirbtinis medus 1 valg. šaukšt.
Maltas džiovintas imbieras 1 arbat. šaukštel.
Šviežias imbieras 2,5 cm
Kepimo milteliai 2 arbat. šaukštel.
Jogurtas 2 valg. šaukšt.
Oranžinio moliūgo piurė 250 ml
Paruošimas:
Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių. Margariną VILNIUS kepiniams ištirpinkite puode, sudėkite vaisių kubelius. Užpilkite nurodytu kiekiu vandens, suberkite cukrų. Virkite sirupą ant nedidelės ugnies 20 minučių, kol sutirštės ir gardžiai pakvips, retkarčiais pamaišykite. Prieš baigiant virti sudėkite dirbtinį medų arba pasirinktą sirupą, suberkite prieskonius, tarkuotą imbierą. Kol sirupas verda, į erdvų dubenį prasijokite abiejų rūšių miltus, kepimo miltelius, suberkite druską, sudėkite avižinius dribsnius, sausą turinį permaišykite. Išvirusį sirupą nukaiskite, ataušinkite. Supilkite moliūgų piurė ir jogurtą, turinį gerai išmaišykite. Vaisių, moliūgo ir jogurto masę supilkite į miltus ir gerai išmaišykite. Tešla turi gautis tiršta, tačiau vis dar sukama šaukštu – minkyti nereikia. Kepimo formą išklokite sviestiniu popieriumi, išlyginkite užlenktus popieriaus kraštus. Popierių galite ištepti margarinu. Sukrėskite tešlą, paviršių išlyginkite. Formą uždenkite folija, užlenkite folijos kraštus. Pyragą pašaukite į orkaitę ant vidurinės lentynos ir kepkite apie 2 valandas. Kuomet iki kepimo pabaigos liks pusė valandos, nuimkite foliją, kad apkeptų tešlos paviršius. Ar pyragas iškepęs, galite patikrinti įsmeigę medinį pagaliuką: jei ištrauktas pagaliukas sausas, pyragas iškepęs. Iškepusio staiga neištraukite: ataušinkite pravertoje orkaitėje. Iš formos išimkite ir pjaustykite tik kitą dieną, tačiau skaniausias po dviejų-trijų dienų.
Recepto istorija:
Kadangi jau ne už kalnų Šv.Kalėdos nutariau pasidalinti savo šventiniu pyragu, kurį kepu ne tik per šventes. Šis tradicinis šventinis vaisių pyragas neabejotinai kvepia Kalėdomis ir Naujaisiais metais. Kepu šeimai ne tik per šventes, o švenčių metu būtinai kepu ir ne vieną, dar ir draugams padovanoju, tai jau tradicija. Iškepkite, gražiai supakuokite ir padovanokite artimiesiems – juk geriausia yra ta dovana, kurią padarėte savomis rankomis. Pyragas gali būti pavadintas sveikuolišku: kepamas su gausybe džiovintų vaisių, imbieru, moliūgu, avižiniais dribsniais ir rupaus malimo miltais. Šviežias išlieka labai ilgai – apie dvi savaites, o skaniausiu tampa po kelių dienų.
PANAŠŪS RECEPTAI
Informuojame, kad šiame tinklapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.