Sausainių ir vaisių žėlė
Autorius: Indre1
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 200 g
Cukrus 130 g
Kiaušinis 1 vnt.
Miltai 280-300 g
Druska 1/4 arbat. šaukštel.
Apelsino/citrinos tarkuota žievelė pagal skonį
Žėlė 2 pakeliai
Želatina 1 pakelis
Vaisiai pagal skonį
Jogurtas pagal skonį
Paruošimas:
Pirmiausiai išsikepsime labai paprastus sviestinius sausainius. Pradžioje išsiimkite ir atšildykite margariną VILNIUS kepiniams, kad suminkštėtų. Tada cukrų gerai išsukite su margarinu. Tai galima kuo puikiausiai atlikti elektriniu mikseriu. Po to įmuškite kiaušinį bei įdėkite tarkuotos apelsino ar citrinos žievelės (pagal skonį).
Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su druska ir sudėkite į margarino ir cukraus mišinį. Gerai išmaišykite (galite tam naudoti elektrinį mikserį). Paimkite tešlą ir iš jos suformuokite apvalią ar šiek tiek kvadratinę „dešrą". Padėkite ją ant maistinės plėvelės ir suvyniokite. Padėkite keliom valandom į šaldytuvą. Jei nenorėsite kepti sausainių tą pačia dieną - galima padėti į šaldymo kamerą ir laikyti iki 2 mėnesių. Tada išsiimkite atvėsusią tešlą iš šaldytuvo ir išėmę iš plėvelės supjaustykite 0,5 cm storio sausainiais. Sudėkite sausainius ant kepimo popieriaus ir kepkite jau įkaitintoje orkaitėje kol jie paruduos (aš kepiau ~180 laipsnių temperatūroje apie 25 min.). Sausainius naudosime apatiniam žėlė sluoksniui. Pirmiausiai aliejumi vos vos ištepame indą, kuriame ruošite žėlė desertą, kad vėliau būtų lengviau išimti iš formos. Dabar pasiruoškime įvairių norimo skonio žėlė, tik vietoj 500 ml vandens (rašoma ant pakelio) pilkite ~300 ml, kad žėlė būtų kietesnė. Geriausia naudoti Dr. Oetker žėlė. Kadangi žėlė pilsime nedideliais sluoksniais, ji labai greitai sustings šaldytuve. Tada pilame vieną ploną sluoksnį pasirinktos spalvos ir skonio žėlė. Padedame į šaldytuvą sustingti. Kai sluoksnis jau sustingęs sudedame norimus vaisius (pasitelkiame fantaziją) ir užpilame ploną sluoksnį žėlė, kad vaisiai neišplauktų į paviršių. Tada vėl dedame į šaldytuvą. Kai sluoksnis sustingsta, pilame dar žėlė ir vėl laukiame, kol sustings. Taip pilame įvairiais spalvų deriniais žėlė bei dedame skirtingus vaisius sluoksniais. P.s. Jei pilstant sluoksnelius kuri nors žėlė, kurią pasiruošėte iš anksto, per daug sustingsta, įdėkite ją trumpam į mikrobangų krosnelę ir ji atitirps ir galėsite vėl naudoti žėlė sluoksniavimui. Paskutinis sluoksnis - sausainiai su jogurtu. Pirmiausiai išsiimkite norimą jogurtą, kad jis sušiltų iki kambario temperatūros. Pasiruošiame želatiną (aš naudojau Dr.Oetker 1 pakelį, skirtą 1 litrui skysčio, bet naudoti ne daugiau kaip 800g jogurto vienam pakeliui želatinos). Ją užpilame šaltu vandeniu ir išbrinkiname. Kai ji pakankamai išbrinksta dedame į mikrobangų krosnelę ir ištirpiname. Paliekame ant stalo atvėsti. Pagal indo skersmenį sausainius dėsime nelaužytus, arba jei indo skersmuo mažesnis, sausainius sulaužome didesniais gabaliukais. Tada atvėsusią želatiną sumaišome su jogurtu (jei jogurtas paprastas, galima pridėti pagal skonį cukraus). Sudedame sausainius ir išmaišome. Supilame sausainių masę į žėlė formą suformuodami apatinį žėlė deserto sluoksnį. Padedame sustingti. Kai žėlė sustingsta išimame ją iš formos ir patiekiame. Skanaus!
Recepto istorija:
Žėlė man primena linksmą vaikystę, todėl ir dabar jos nepamirštu savo šeimos desertų valgiaraštyje. Tik anuomet žėlė dažniausiai valgydavome paprastą ar su grietinėlės kepurėle, o dabar leidžiu pasireikšti savo fantazijai ir kurti kaskart vis skirtingus žėlė desertus. Šis receptas atsirado visai netikėtai - tiesiog norėjosi kokio nors tvirtesnio žėlė pagrindo. Taip gimė idėja panaudoti sausainius jogurto sluoksnyje. Mano šeimai patinka natūralūs produktai, todėl ir sausainius kepu pati (juk naminis maistas visada skaniausias). Mano keptų sausainių receptas tikrai labai paprastas ir galima jį net lengvai patobulinti pridėjus kokių nors džiovintų vaisių, kad gautumėte visiškai naują receptą. Tiesiog paimprovizuokite, nes kartais iš to gimsta pasakiškai skanūs šedevrai. Kulinarija - tai menas, tad leiskite sau atsipalaiduoti ir užsiimti kūryba virtuvėje ruošiant net sudėtingus patiekalus paprastai.
PANAŠŪS RECEPTAI
Informuojame, kad šiame tinklapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.