Cheescake su avietėmis
Autorius: martyynyyte
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 80 g
Varškės sūrio (Mascarpone, Philadelphia arba Riccota) ~300 g
Grietinėlės 80 ml
Balto akyto šokolado 100 g
Šokoladinių sausainių 1-2 pakeliai
Kiaušinis 1 vnt.
Miltų 1-2 valg. šaukšt.
Cukraus 1 valg. šaukšt.
Vanilinio cukraus 1 arbat. šaukštel.
Bet kokių uogų (aviečių, braškių, mėlynių) arba bananų 100 g
Citrinos sulčių 2 valg. šaukšt.
Paruošimas:
Pirma, paruošime pagrindą. Sausainius sudedame į maišelį, jį užrišame ir su kočėlu "traiškome" sausainius, kol gausime miltukus. Juos sumaišome su 50 g tirpinto margarino. Šia mase išklojame pyrago kepimo formą. Ruošiame tešlą, bet prieš tai įkaitiname orkaitę iki 180 C. Į puodą sudedame varškės sūrį, supilame grietinėlę ir citrinos sultis, beriame cukrų bei vanilinį cukrų. Viską gerai išplakame su mikseriu. Padarome vonelę šokoladui ir svietui ištirpinti, o jiems ištirpus, šokolado masę pilame į sūrio masę ir viską išmikseriuojame. Mušame kiaušinį, paplakame, beriame miltus ir stengiamės kuo mažiau maišyti, kad neprieitų oro, nuo kurio pyragas gali sukristi. Tada ant mūsų paruošto šokoladinių sausainių pagrindo pilame varškės sūrio masę. Kitas žingsnis priklauso tik nuo jūsų: jei mėgstate riešutus, labai skanu į tešlą suberti graikinių riešutų bei kokių uogų skoniui pagerinti, jei šaldytuve nuo vasaros turite šaldytų uogų, galite jas berti, o jei ant stalo pūna bananas, jį smulkiai supjausčius, pagardinsite švelnų varškės pyragą. Aš rinkausi avietes, tačiau man trūko ko nors traškančio, tad kitą kartą darydama į varškę įmesiu stambiau laužytus sausainius arba graikinius riešutus. Belieka mūsų kepinį pašauti į orkaitę ir kepti apie 45 min., kol apskrus. Tik jokiu būdu negalima per pirmą pusvalandį praverti orkaitės kad ir kokia pagunda kiltų, nes tada pyragas gali sukristi. Parašiau netikslų kiekį varškės sūrio, nes svarbiausia yra sudėti 250 g jo, o po to su juo reguliuoti tešlos kietumą: kad nebūtų per skysta ir ne per kieta. Iškepus, per naktį atvėsiname pravertoje orkaitėje. Prieš patiekiant, aš iš sausainiams skirtų formelių išspaudžiau iš pyrago mini pyragėlius, ant jų su konditeriniu švirkštu išspaudžiau grietinėlės, maišytos su trupučiu cukraus ir apelsino sulčių. Pabarsčiau cukraus pudra. Pyragėliai gavosi ypač minkšti, tačiau siūlyčiau jums pabandyti į varškės masę įberti želatinos, nes tada pyragas būtų stabilesnis ir gražiau laikytųsi. Skanaus!
Recepto istorija:
Kartą paskambino draugė iš užsienio ir pasigyrė, kas kepė cheesecake'ą (lt. sūrio tortą). Pasakojo, kad gavosi nuostabus ir visi jos svečiau jį bemat sudorojo. Aišku, ji pasidalino su manimi tuo receptuku. Galvojau, iš kur gausiu to varškės sūriu, taip įmantriai pavadintu Mascarpone, Riccota arba Philadelphia. Net nemaniau, kad Lietuvoje jo yra. Ir vieną kartą jo radau parduotuvėje, nusipirkau ir pabandžiau išsikepti šių pyragaičių. Man jie žiauriai patiko, tačiau juos valgyti kiek nuodėminga, tad visoms, kurios laikosi dietos- tai tiksinti bomba. Gaila, kad dabar artėja žiema ir nėra šviežių uogų, tačiau kai tik vasara ateis, siūlau išsikepti šį desertą.
PANAŠŪS RECEPTAI