Pyragas su marcipanais ir spanguolėmis
Autorius: Debesija
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 400 g
Šviežios mielės 25 g
Pienas 150 ml
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 500 g
Cukrus 250 g
Marcipaninė masė 200 g
Džiovintos spanguolės 1 saujos
Paruošimas:
Pyragui naudojamas margarinas VILNIUS kepiniams turėtų būti kaip galima minkštesnis, tad jį geriau ištraukti iš šaldytuvo prieš pyrago tešlos ruošimą. Mieles ištriname su šaukšteliu cukraus ir šlakeliu šilto pieno. Pastatome šiltai, kad pakiltų. Į dubenį mušame kiaušinius, pilame šiltą (tik šiltą) pieną, paplakame. Suberiame miltus ir pakilusias mieles. Prasideda vienas rimtesnių etapų – tešlos minkymas. Tai turėtų trukti apie 20 – 30 minučių. Patogiausia tai daryti ant stalo, ištepto margarinu. Kai jau baigiasi visos jėgos, daliname tešlą į 5 ar 6 galabėlius, apglostom juos riebaluotomis rankomis ir dedam kiekvieną jų į atskirą indą. Uždengiam maistine plėvele arba lininiu rankšluoščiu ir pastatome šiltai. Dabar galime išgerti arbatos ir atsipūsti prieš kitą etapą :). Kuomet gabalėliai pasidaro tikrais gabalais :), imame po vieną ir dedame ant margarinu ištepto stalo. Rankomis padarome blyną ir pirštų galiukais stumdydami tešlą į kraštus, bandome padaryti kaip galima plonesnį lakštą. Ploną lakštą rankomis aptepame minkštu margarinu ir pabarstome cukrumi. Imamės antro pakilusio gabaliuko. Jį uždedam ant pirmo lakšto. Tepame margarinu ir barstome cukrumi. Viską kartojame su likusiais. Margarino ir cukraus turi užtekti visiems lakštams. Ant paskutinio lakšto, kuris taip pat nutepamas margarinu ir pasaldinamas, viename krašte voleliu guldome marcipaninę masę, o visą plotą pabarstome spanguolėmis. Susukam volelį ir atsargiai perkeliam į kepimo popieriumi išklotą formą, kuri turėtų būti aukštesniais kraštais, kadangi pyragas, galima sakyti verda savo sultyse – margarine :). Kepam orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros apie 1 val. Vėliau temperatūrą sumažiname iki 180 laipsnių ir kepame dar apie 30 min. Kepant viršų vis palaistome ištekėjusiu margarinu. Iškepusį neskubam traukti iš formos, nes dalis ištekėjusio margarino sėkmingai susigeria atgal. Viršų galima pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!
Recepto istorija:
Pirma reakcija, kuomet draugai ir artimieji paragauja pyrago, yra prašymas atpjauti dar gabaliuką. Bet smagiau stebėti jų ištįsusius veidus, kai būna informuoti, kad pyragas ruošiamas ir kepamas 4 – 5 val. :). Todėl ir mėgaujamės juo tik kartą ar du per metus, kai visi susirenkame prie bendro stalo svarbiomis mums dienomis.
PANAŠŪS RECEPTAI
Informuojame, kad šiame tinklapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.