Naminė duonelė
Autorius: Kristama
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 2 valg. šaukšt.
Ruginiai miltai 4 stikl.
Vanduo 3 stikl.
Cukrus 4 valg. šaukšt.
Druska 1 valg. šaukšt.
Kmynai, saulėgrąžos po 2 arbat. šaukštel.
Paruošimas:
Vieną stiklinę šilto vandens sumaišome su viena stikline ruginių miltų ir šiltai laikome 3 dienas - rauginame. Prieš kepant duoną iš vakaro užsimaišome tešlą. Imame 2 stiklines šilto vandens, stiklinę pasiruošto raugo ir ruginių miltų, kad gautųsi blyninės tešlos konsistencija. Vėl padedame šiltai. Kitą dieną į tešlą įdedame cukrų, druską ir nuplikytus bei atšaldytus kmynus bei saulėgražas ir pridedame miltų, kad minkant gautųsi cepelinų tešlos konsistencija. Minkyti reikia ilgokai, kol tešla nebelips prie rankų, rankas galima nuolat sušlapinti. Svarbiausia nepridėti per daug miltų, nes tada duona bus kieta ir neiškils. Paruostą tešlą dėti į margarinu VILNIUS kepiniams išteptą pailgą formelę, suformuoti kepaliuką, jame padaryti rankų įspaudus ir padėjus šiltai kildyti kol dings įspaudai. Tuomet kepti apie 1,5 - 2 val.
Recepto istorija:
Šį receptą sužinojau visai nesenai iš vienos duoną kepančios moters. Išbandžiau ir man pačiai labai patiko visas duonos gimimo procesas, duonos kvapas namuose bei skonis. Duona yra vienas pagrindinių maisto produktų kuriuos vartojame, todėl naminė duona - duona kasdieninė kepama namuose mūsų šeimą ypatingai suartina,nes tai ne tik skanu ir sveika, bet ir kažkas ypatingo. Net yra posakis, kad laiminguose namuose kepama duona.
PANAŠŪS RECEPTAI