Grybų kelmas
Autorius: ginoto
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 100 g
Miltai 500 g
Medus 200 g
Cukraus 200 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Gesintos sodos 0,5 arbat. šaukštel.
Meduolinės tešlos prieskonių mišinio 0,5 arbat. šaukštel.
Balto glajaus 200 g
Juodo šokolado 50 g
Paruošimas:
Medų, cukrų ir margariną šildome kartu ant garų, kol suminkštėja medus. Praaušiname, tada sumušame kiaušinius ir suplakame. Dedame į mase po šaukštą miltų, gesintą sodą, o kai masė pasidaro tiršta, suberiami prieskoniai ir likusieji miltai. Tešlą labai gerai išminkome. Tešlą galima tuoj pat kepti arba uždengti drėgna marle ir išlaikyti 24 val šaltai. Išlaikytos tešlos gaminiai būna skanesni. Iš dalies tešlos iškepame grybukų formoje grybukus, o iš likusios formuojame žymiai didesnius grybus. Atskirai darome galvytes ir atskirai kotelius. Dar iškepame padą, ant kurio formuosime visą kelmą. Kai viską iškepame, darome baltą glajų. Aš imu kiaušinio baltymą ir mediniu šaukštu sukdama pilu cukraus pudrą. Pilu tiek, kad masė nebūtų kieta. Kad ja galima būtu dažyti grybų kotelius. Nudažome mažų grybukų kotelius. Tada imam atskirai keptas dideles galvytes ir kotelius. Galvytės apačioje išpjaunu nedidelę skylutę, į ją dedu balto kremo ir įkišu kotelį. Galima galvytę pasukti i šona, įdomiau atrodys. Tada įstatau į stiklinę, kad suliptų. Kai sulimpa, nudažau kotus baltai ir vėl leidžiu glajui sutvirtėti. Ištirpdau šokoladą ir nudažau kepurėles. Kai grybai jau paruošti, reikia formuoti kelmą. Baltą glaju nudažau žaliai ir storai užtepu ant pado vidurio. Tada iš pradžių statau didelius grybus, pasukdama norima kryptimi. Juos paspiriu mediniais smeigtukais pakol sukietės glajus. Kai sulimpa, toliau su glajumi ir likusiais grybais baigiame formuoti kelmą. Galima padaryti lapeliu arba spygliukų, kurie labai tinka uždėti ant grybų. Laukiame kol sustings ir skanaus;) P.S. lapelius siūlau pasidaryti taip: aš paimu baltu glajumi arba žaliu, storu sluoksniu užtepu ant gėlės ar beržo lapo blogosios pusės ir padedu ant lėkštutės kol sustings. Sustingus nuimti lapa, nuspalvinti dažais ir puošti.
Recepto istorija:
Šis grybų kelmas begalo skaniai kvepia, gražiai atrodo ir vylioja visus paragauti. Kepinys labai skanus ir nekietas. Grybų receptas pas mane knygelėje yra nuo mokslų laikų. Nekartą yra keptas, labai kvapnus ir labai skanus. Beje ir iškepa labai greitai. Aš manau, kad jis kvepia Kalėdomis. Manau, kad šio kelmo nevienas draugas, paragauti ateis;)
PANAŠŪS RECEPTAI