Ruginė duona su kmynais kepta orkaitėje
Autorius: Vilma
Ingredientai:
Margarinas VILNIUS kepiniams 1 valg. šaukšt.
Visas raugas 1 vnt.
Kmynai 2 valg. šaukšt.
Druska 1/2 valg. šaukšt.
Nuplikytas salyklas 1 valg. šaukšt.
Kvietiniai miltai 351 g
Sausos mielės 1/2 arbat. šaukštel.
Raugas:
Kvietiniai miltai 117 g
Ruginiai miltai 95 g
Sausos mielės 1/2 arbat. šaukštel.
Cukrus 1 ir 1/2 valg. šaukšt.
Medus 1/2 valg. šaukšt.
Vanduo 300 ml
Miltai (pabarstyti) truputis
Paruošimas:
Visus raugo produktus sumaišyti, 1 val. palaikyti kambario temperatūroje ir padėti 12 val. į šaldytuvą. Likus valandai iki tešlos maišymo, išimame raugą iš šaldytuvo, kad atšiltų iki kambario temperatūros. Iš produktų paruošiame mielinę tešlą. Masė bus lygi ir elastinga, vos lipni. Tešlą sukrečiame į indą, leidžiame jai pakilti 1-2 val. Stalą pabarstome miltais, ištampome tešlos lakštą ir sulankstome jį kaip voką. Tešla lipni, minkšta, bet "miltuotomis" rankomis pavyks suformuoti kepaliuką. Tešlą perkeliame į miltais pabarstytą kepimo indą, leidžiame pakilti apie 40 min. Kepaliuko viršuje aštriu peiliu padarome įpjovas, pabarstome rupiais miltais (aš dar kmynų pabarsčiau). Kepame orkaitėje 30-40 min., 200 laipsnių temperatūroje. Kad plutelė būtų traškesnė, kepimo metu orkaitėje laikome indą su vandeniu. Atvėsiname ant grotelių.
Recepto istorija:
Naminė duona visada pati skaniausia, be jokių E ir kenksmingų priedų. Tai, ką mėgstame ir vertiname.
PANAŠŪS RECEPTAI